E-ON és lakossági villanyszerelés

Villanyszerelési munka közben

Miért érdemes regisztrált villanyszerelőt választania?

Ha regisztrált szerelőre bízza otthona villamos hálózatának kiépítését, átalakítását vagy bővítését, biztos lehet benne, hogy a kivitelezés a hatályos előírások szerint, szakszerűen történik.

regisztrált szerelői lista olyan villanyszerelőkből áll, akiket az E.ON minősített, így megbízhat szakértelmükben. A regisztrált szerelők független szakemberek, nem az E.ON munkatársai, de a minősítésnek köszönhetően megbízható szolgáltatást nyújtanak és teljesen átlagos piaci áron dolgoznak.

A szerelés/munkavégzés helyéhez legközelebbi regisztrált szerelőket itt találja meg:   https://www.meevet.hu/

Milyen szakembert kell esnie, ha mérőhelyet szeretne létesíteni vagy átalakítani?

Az ingatlanához tartozó mérőhely létesítését, átalakítását csak a listán szereplő regisztrált szerelő végezheti el.

A mérőhelyen lévő záró pecsétek (plombák) eltávolítását csak a listán szereplő szakemberek egy része, az arra feljogosított szerelők végezhetik.

A már meglévő (plombált) fogyasztásmérőnél végzett munkák esetén a költséghatékony és gyors ügyintézés érdekében keressen ilyen regisztrált szerelőt.

Mérőhely kialakítása családi házon

Amiben segíteni tudunk

Regisztrált villanyszerelőre van szüksége?

Ne habozzon, keressen elérhetőségeinken

Elképzelte új lakásának, házának elektromos berendezéseit és most szakembert keres a megvalósításhoz?

Önnek csak annyi a feladata, hogy meghatározza a berendezések, készülékek helyeit, a többi már a mi dolgunk! 

A villanyszerelést megelőzi, az Ön igényeinek felmérése, helyszíni felmérés, bejárás, állapotfelmérés. Az adatok feldolgozása után lehetséges a hálózati elosztást megtervezni és kivitelezni a villanyszerelést. 

A gyakorlatban fel kell mérni a Megrendelő teljes igényét, használandó berendezéseket, teljesítményeket, stb. Nagyon fontos az áramkörök egyenletes elosztása, és a személyi és vagyonvédelem.

Az épület villanyszerelés két ütemben készül el, az első ütem, amikor a válaszfalak elkészülnek, kijelöljük a fogyasztási pontokat, és a védőcsöveknek, dobozoknak kimarjuk a helyét. Ezután a horonyba behelyezzük a csöveket, dobozokat, és rögzítjük gipsszel. A vezeték behúzás, dobozok lekötése az első ütem vége. A második ütem a szerelvényezés, kapcsolók, dugaszolóaljzatok, lámpatestek, egyéb fogyasztók elhelyezése, bekötése. 

Miért minket válasszon?

Mérőhely kialakítása családi házon

Villanyszerelés árak

Az árak nagy részben az anyagok minőségétől függenek, ezért van különbség az árajánlatok között. 

Az általunk használt anyagok:

  • Merlin-Gerin
  • Hager
  • Moeller
  • Hensel
  • Prodax
  • Legrand

 

Ezek jó minőségi, megbízható villanyszerelési anyagok.

A munkavégzés két ütemben történik:

  • Alapszerelés amiben a horonymarástól a dobozok lekötéséig végezzük el a munkát
  • Az üzembe helyezés, szerelvényezés

Tudja meg mennyibe kerülne Önnek

Kérje ingyenes és kötelezettségmentes árajánlatunkat

Elektromos szerelvények tervezése

Régebben még nagyon egyszerű volt a helyzet. Egy kapcsoló az ajtó mellett, egy-két dugalj szobánként és kész.

A modern elektromos tervezés manapság lényegesen összetettebb és ezért gondos tervezést kíván. Ehhez szeretnénk segítséget adni…

Első lépésben vegyük számba elektromos készülékeinket, készítsünk listát! Gondoljuk végig, hogy helyiségenként milyen világítást szeretnénk alkalmazni, majd beszéljük meg a villanyszerelővel, tervezővel, akik további segítséget is tudnak nyújtani! 

Nagyon fontos, hogy helyesen mérjük fel, hány dugaljra van szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy utólagos bővítéseket és változtatásokat végre lehessen hajtani!

A gyerekek – és nemcsak a sajátjaink – az egész lakásban játszanak. Gondoljunk ezért a gyermekvédelemmel ellátott dugaljakra – és ne csak a gyerekszobában! 

A villanyszerelés már kevés pénzből is megoldható, az olyan villanyszerelés azonban, amely teljes körű szolgáltatást nyújt, az építkezés költségének 10 -12%-ába kerül.

Elektromos szerelvények kiépítése
Villanyszerelés alapszabály

Az alábbiakban helyiségenként tárgyaljuk az alapszabályokat, illetve további szempontokat, melyek segítséget adnak a villanyszerelés optimális megtervezéséhez.

Csak válassza ki a kívánt helyiséget és már tájékozódhat is az optimális villanyszerelésről.

Alapszabály: étkezőasztal nélküli konyhába 7-11 földelt dugaljat tervezzünk, étkezős konyhába legalább 8-12 db szükséges. 
A konyha használhatóságának érdekében fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen: Gondoljunk arra, hogy szinte minden háztartási géphez, a hűtőszekrénytől a kávéfőzőig, külön dugalj kell. A villanytűzhelynek, mosogatógépnek pedig egy-egy független áramkör szükséges! A mennyezeti világítás összetettségének megfelelően egyszerű vagy sorozatkapcsolót kell betervezni.

Lehetséges készülékek: elektromos tűzhely, szagelszívó, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtő-fagyasztógép, grillsütő, olajsütő, melegítőlap, univerzális konyhagép, habverő, konzervnyitó, gyümölcscentrifuga, elektromos kés, szeletelőgép, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, forró víztárolós vagy átfolyós vízmelegítő, hulladékőrlő(konyhamalac), egyéb.

Alapszabály: 3 m hosszig 1-3 db földelt dugaljat, ennél hosszabb helyiségeknél 2-4 db dugaljat célszerű betervezni! 
A tervezés mindig az alaprajz, nagyság, illetve az ajtók, valamint a mennyezeti és fali világítások figyelembevételével történjen!

Ügyeljünk arra, hogy az átjárási területeken a lámpák kapcsolói minden irányból jól elérhetők legyenek, vagy válasszunk olyan mozgásérzékelot, mely minden mozgásra reagál, és önállóan kapcsolja be és ki a lámpákat! 
Az áramkörelosztót célszerű az előtérben, a folyosón, ill. az előszobában elhelyezni. A kapuban elhelyezett automatikusan bekapcsolódó lámpa biztonságot és kényelmet nyújt az egész családnak. 

Lehetséges készülékek: mennyezeti vagy fali lámpák, porszívó, képvilágítás, egyéb.

Alapszabály: Legfeljebb 12 m2 alapterületű szobákba 4-8 db dugaljat tervezzünk, 20 m2-ig 5-10 db-ot, 20 m2 felett pedig 6 -12; db földelt dugaljat szükséges! 

A lakótér különösen átgondolt villanyszerelést igényel: Mivel itt az elektromos áramon kívül a TV antenna, telefon,számítógép hálózat, hifi- házimozi rendszerek is a fali dobozból csatlakoztathatók. A kábelek régebben az egész szobát összevissza behálózták, manapság már láthatatlanul, a falban futnak; a drága Hi-Fi és TV berendezésekhez van már túlfeszültség-védelemmel ellátott földelt konnektor, amely véd az olyan káróktól, mint pl. a villámcsapás.

A középső mennyezeti kivezetés – ami régebben a világítás egyetlen forrása volt – már a múlté. Az ülőgarnitúrát, az étkezőt manapság már nem a szoba közepére helyezik. A hangsúly inkább a helyi megvilágításra helyeződik át, a mennyezet-, fali-, álló- és asztali lámpák kombinációja otthonosságot és megfelelő megvilágítást eredményez. A fényerő-szabályozók segítségével a megvilágítás távirányítással is szabályozható. 

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, szekrény- és vitrinlámpák, Hi-Fi, TV, videó, hangszórók, porszívó, akvárium, karácsonyfalámpák, egyéb.

Alapszabály: 8 m2 alapterületig 3-5 db földelt dugalj, 12 m2-ig 5-7db, 24 m2- g 7-11 db szükséges. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a nappaliban. A világításhoz fényerőszabályzót is lehet tervezni.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, bútorvilágítás, porszívó, asztali grillsütő, tányérmelegítő, szellőztető, egyéb.

Alapszabály: Feltétlenül gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat szereljünk fel! 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7db, ennél nagyobb helyiségbe pedig 8-10 db földelt dugalj szükséges. 
A gyermekek nem ismerik azt a veszélyt, amit az áram jelenthet számukra. Ezért mindenképpen gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat kell felszerelni! A legjobb az egész házba ilyeneket betervezni.

Lehetséges készülékek: Hi-Fi; TV, videó, computer, nyomtató, óra, rádiós ébresztő, éjjeliszekrény lámpa, csillár, íróasztali lámpa, porszívó, egyéb.

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7 db, 24 m2-ig 8-10 db földelt dugalj szükséges. 
Igény szerint az ágy mindkét oldalára betervezhetünk ikerkapcsolót: melyből 1-1 olvasó lámpát működtethet az ágy mindkét “lakója” a másik kapcsolóval pedig a bútor-, szobavilágítást, hangulatfényt, lehet lekapcsolni, esetleg a TV-t áramtalanítani.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, éjjeliszekrény lámpa, óra, rádiós ébresztő, bútorvilágítás (!), Hi-Fi, TV, videó, telefon, porszívó, egyéb.

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 5-6 db, 12 m2-ig 6 -8db és 20 m2 alapterület esetén 8 -10 földelt dugaljat tervezzen be ,s ne feledkezzen meg a számítógépes hálózatról sem! 
A kommunikáció és adatfeldolgozás új eszközei nagyon költségigényes beruházások. A dugaljak sokasága mellett biztonságos üzemeltetés és értékmegőrzés is szükséges. Ezért feltétlenül túlfeszültség védelemmel ellátott földelt dugaljakat tervezzünk! 

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, íróasztallámpa, telefon, telefax, üzenetrögzítő, fénymásoló, számítógép, monitor, nyomtató, Hi – Fi, TV, videó, porszívó, egyéb.

Alapszabály: 6-8 földelt dugalj, külön 1-2 független áramkőr (!). 
A dugaljak tervezésénél ugyanazok a javaslatok érvényesek, mint a konyhánál. 

Lehetséges készülékek: automata mosógép, szárítógép, vasalógép, vasaló, porszívó, varrógép, hűtő/fagyasztógép, rádió, egyéb.

Alapszabály: A fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt dugalj szükséges. Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködéssel! 
A fürdőszobában vagy zuhanyzóban „Fí” relét mindenképpen tervezzünk! A világításhoz egy mennyezet kivezetés és a nagyságtól illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezzük el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkőr) is gondolnunk kell. 

Lehetséges készülékek: elektromos fogkefe, szájzuhany, borotva, hajszárító, hajsütővas, mosógép, szárítógép, egyéb.

Alapszabály: Ablak nélküli WC-nél mindig gondoljunk arra, hogy a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködtetéssel!

A világításhoz egy kimenet szükséges a mennyezetre, vagy a falra. Ha vendég WC-ről van szó, esetleg mosdóval, akkor még 1-2 dugalj is szükséges. Az épület belsejében elhelyezkedő WC helyiségeknél a szellőzésről is gondoskodni kell. Ha a meleg víz szolgáltatás nincs egyéb módon megoldva, egy vízmelegítő készülék felszerelése is szükséges lehet.

Alapszabály: A helyiség funkciójától és nagyságától függően 4-6 aljzatot tervezzünk be! 
Szellőztethető és fűthető pincék szerelvényezésénél ugyanúgy járjunk el, mint normál lakóhelyiségeknél. Más pincehelyiségeknél azonban legyünk tekintettel a nedvességre és falon kívüli típusokat tervezzünk be! Ha az antennaerősítőt esetleg a pincében helyeztük el, akkor ahhoz is gondoljunk egy dugaljra. A kihasználtság fokától függően gondoljunk több csatakozási helyre, világításhoz stb. 

Lehetséges készülékek: mennyezeti lámpa, fali lámpa, elektromos szerszámok, szellőztető, mosógép, szárítógép, vasalógép, hűtőláda, egyéb.

Alapszabály: alapterület függvényében 5-7 db földelt dugaljat kell terveznünk! Igény szerint a 3 fázisú csatlakozásról sem feledkezzünk meg!

Új ház építésekor, már a tervezésnél figyelembe kell venni kellő számú dugaljat, hisz rengeteg a barkácsgép. Ha a garázsajtó elektromosan működik, ehhez is szükség van csatlakozóra. 

Lehetséges készülékek: elektromos kapu, mennyezeti lámpa, fali lámpák, munkapad megvilágítás, kézi lámpa, fúrógép, csiszológép, fűrész, körfűrész, forrasztópáka, rádió, szellőztető, házi telefon, akkumulátortöltő, egyéb.

Alapszabály: 3 m szélességig 1-2 vízmentes dugalj szükséges. Ennél szélesebb erkélyre, vagy teraszra 2-3 db. A világításhoz tervezzünk be még 1-2 csatlakozási lehetőséget! 

A kültéren csak vízmentes falba szerelhető, vagy falon kívüli termékek jöhetnek számításba. Ha belülről kapcsolhatóak a dugaljak, védelmet nyújtanak a jogtalan használók ellen. 

Gondoljunk a mozgásérzékelők alkalmazására is, amelyek biztonsági felszerelésként is jó szolgálatot tesznek. Az automatikusan kapcsolt fény a ház körül nagyon praktikus, és a hívatlan vendégeket is távol tartja.

Lehetséges készülékek: külső lámpák, parti-lámpák, napernyő, elektromos grillsütő, fűnyíró, elektromos sövénynyíró, karácsonyfalámpa, egyéb.